Resfintirea Bisericii Sfanta Treime din Bobalna

Resfintirea Bisericii Sfanta Treime din Bobalna

 

Un eveniment important pentru Arhiepiscopia Clujului, a avut loc duminica, 21 octombrie 2012, cand Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a resfintit biserica cu hramul "Sfanta Treime” din localitatea Bobalna, o veche comunitate ortodoxa, cu o bogata istorie, dar si cu un real profil misionar si pastoral pentru lumea in care traim si in care Biserica este chemata sa dea propria marturie.
 
Incepand cu ora 9.00, in comunitatea ortodoxa din Bobalna a fost oficiata slujba de tarnosire a bisericii, care include, pe de-o parte, ritualul sfintirii exteriorului bisericii si procesiunea din jurul ei cu sfintele moaste, urmat de sfintirea sfintei mese, prin asezarea in ea a sfintelor moaste a hrisovului si ungerea ei cu sfantul mir. Slujba sfintirii a fost urmata de la ora 10.00 de Sfanta Liturghie arhiereasca oficiata pe o esplanada din fata bisericii de Mitropolitul Andrei, alaturi de un sobor de preoti si diaconi.
 
La incheierea slujbei, Parintele Mitropolit a acordat parintelui Dacian Santa, parohul acestei biserici distinctia rangul de Iconom, cu dreptul de a purta brau rosu, Primarului Comunei, dl. Augustin Muresan, distinctia "Crucea Transilvana”, iar celor care au sprijinit prin efortul lor rectitorirea lacasului de cult "Diploma de aleasa cinstire”, in semn de apreciere si recunostinta pentru implicarea jertfelnica in aceasta lucrare sfanta.

Istoria acestei biserici, incepe in anul 1911, cand credinciosii din parohia ortodoxa Bobalna au zidit intr-un interval de numai un an acest sfant lacas cu hramul "Sfanta Treime”, in vremea vrednicului de pomenire preot Zaharia Manu, cu sprijinul Asociatiei "Mitropolitul Andrei Saguna”, dar si cu generoasa implicare a romanilor ortodocsi din Chicago - SUA. Biserica este zidita din caramida si piatra si are un plan de cruce bizantina, cu opt turle, cu trei balcoane interioare si poarta amprenta inegalabilei arte bizantine, care ii ofera privitorului sansa de a contempla imaginea vesnicei frumuseti a lui Dumnezeu.

Sfantul locas a fost sfintit pentru prima data, duminica, 12 septembrie 1926 de catre PS Dr. Ioan Stroia (1925-1937), Episcopul Armatei, in zilele pastoririi vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan (1921-1936), intaiul arhipastor al reinfiintatei Episcopii a Vadului, Feleacului si Clujului, in timpul domniei lui Ferdinand I, Regele Romaniei Intregite, paroh al acestei comunitati fiind, la acea vreme, preotul Octavian Lador.

In deceniile care au urmat, biserica a fost pictata in interior pentru prima data, in tehnica "a fresco” de catre pictorii Anton Lazar, Emil Ivanescu si Milica Banica din Bucuresti, ea fiind resfintita duminica, 20 septembrie 1970 de catre vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu (1957-1992), preot al aacestei comunitati fiind, la acea vreme, vrednicul parinte Arhimandrit Mitrofor Vasile Vasilachi, un slujitor care si-a pecetluit dragostea pentru Biserica si neamul sau, prin marturia pe care a dat-o in inchisorile comuniste.

In anul 1980, frontispiciul bisericii a fost impodobit cu un mozaic, opera a pictorului Leca Gatu, in timpul pastoririi preotului Grigore Rus. Dupa unele reparatii facute la exteriorul bisericii, sfantul lacas a fost resfintit in anul 1997 de catre Episcopul vicar Irineu Bistriteanul, in zilele zilele pastoririi vrednicului de pomenire Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu Anania.

Intre anii 2008-2011, biserica a intrat intr-un amplu proiect de rectitorire, fiind refacut atat exteriorul cat si interiorul sfantului lacas, iar peretele interior al bisericii a fost impodobit cu un brau de piatra ornamentala. Biserica a fost repictata in intregime in tehnica "tempera”, intre anii 2009-2011, de catre pictorii Liviu Bob si Gavril Oltean. Iconostasul si icoanele care il impodobesc, pictate de renumitul pictor aredelean Dumitru Cabadaef, au fost restaurate, redandu-li-se frumustea si stralucirea lor de odonioara. Toate aceste lucrari s-au facut prin purtarea de grija si prin destoinicia vrednicului parinte paroh Dacian Dumitru Santa, prin contributia bunilor credinciosi ai parohiei, care au fost si cei mai importanti sustinatori morali si financiari, in sprijinul carora s-au implicat cu generozitate si jertfelnicie, sponsori si donatori.