Incepe perioada Triodului

Incepe perioada Triodului

Duminica, 24 februarie 2013, Biserica Ortodoxa intra intr-o noua perioada liturgica, cea a Triodului. Numita si perioada prepascala, Triodul este, alaturi de Penticostar si Octoih, una dintre cele trei mari perioade ale anului liturgic. Perioada Triodului se intinde pe o perioada de 10 saptamani, incepand cu Duminica Vamesului si Fariseului si pana in Sambata Mare.
 

Tot Triod se numeste si cartea de cult care cuprinde cantarile, citirile si regulile tipiconale din perioada liturgica a Triodului. Numele de Triod provine de la cuvantul grecesc triodion, care inseamna trei ode sau trei cantari care se canta in aceasta perioada la canoane, cantandu-se in intreaga perioada a Sfantului si Marelui Post.
 
Slujbele bisericesti de pe parcursul acestei perioade se disting prin specificul profund duhovnicesc si de pocainta, toate pregatindu-ne pentru patimile Mantuitorului Hristos, dar mai ales pentru Invierea Sa.
 
Perioada triodului cuprinde trei saptamani de pregatire pentru Postul Sfintelor Pasti (Duminica vamesului si a fariseului, Duminica fiului risipitor, Duminica Infricosatei Judecati (a lasatului sec de carne), Duminica Izgonirii lui Adam din Rai(a lasatului sec de branza).
 
In prima saptamana din perioada Triodului nu se posteste. Saptamana a doua este una obisnuita, cu postire miercurea si vinerea, iar cea de-a treia saptamana a Triodului, care precede intrarea in perioada Postului Mare, este cunoscuta ca Saptamana branzei, atunci fiind dezlegare la lapte, branza, oua si peste in toate zilele, inclusiv miercurea si vinerea.
 
Postul Mare incepe in lunea care urmeaza dupa Duminica izgonirii lui Adam din rai (sau Duminica lasatului sec de branza). Apoi, in ordine cronologica, Duminicile Postului Mare se deruleaza astfel: Duminica Ortodoxiei, Duminica Sfantului Grigorie Palama, Duminica Sfintei Cruci, Duminica Sfantului Ioan Scararul, Duminica Cuvioasei Maria Egipteanca, Duminica Floriilor.
 
Intreaga saptamana a Patimilor este o meditatie la patimirile Domnului, dar si la ultimele fapte si invataturi date de El. Pe de alta parte, aceasta este o perioada de intensificare a eforturilor noastre duhovnicesti in vederea unei pregatiri mai bune pentru praznicul Invierii.
 
Randuielile liturgice speciale din perioada Triodului ne pregatesc si ne provoaca la o sincera cercetare de sine si la un serios demers al intregii noastre fiinte pentru intalnirea si vietuirea cu si in Hristos cel rastignit si inviat.