Parohia Sfanta Treime - Bobalna

Parohia Sfanta Treime - Bobalna

Biserica din satul Bobalna, cu hramul "Sfanta Treime”, apare ca o catedrala monumentala si vrednica de a slavi pe Dumnezeu, si care in decursul veacurilor a ajutat viata credinciosilor de aici si a sprijinit drepturile lor la libertate.

Biserica din acest sat a fost ridicata intre anii 1911-1912 in timpul vrednicului Preot Zaharia Manu, prin jertfelnicia credinciosilor, dar si cu ajutor din partea "Asociatiei Mitropolit Andrei Saguna” din Sibiu si a comunitatii de romani din Cleveland-Ohio(S.U.A.).
 
Materialul din care este zidita biserica este caramida si piatra, piatra fiind adusa din "muntele” Bobalna, pe care strabunii au stropit-o cu sangele lor pentru apararea credintei si libertatii la Rascoala din anul 1437.
 
Stilul arhitectonic este cel bizantin in forma de cruce cu 8 turle, avand 3 balcoane interioare, iar prin bodoabele arhitectonice interioare si exterioare se apropie (ca arhitectura) de Catedrala Ortodoxa din Sibiu.
 
La inceput a fost pictata doar Catapeteasma de catre renumitul pictor ardelean Cabadaef, in anul 1911. Desi piatra de temelie a fost pusa in martie 1911 si biserica a fost zidita pana in anul urmator, datorita vitregiilor vremii, a unor calamitati naturale si a unor probleme aparute la constructie, biserica a fost sfintita abia in data de 12 septembrie 1926, de catre Episcopul Stroia al Armatei, fiind delegat de catre Episcopul Nicolae Ivan al Episcopiei Vadului, Feleacului si Clujului, preot fiind in vremea aceea Octavian Lador.
 
In anul 1967 incep lucrarile de pictare a bisericii in tehnica tempera de catre pictorul Anton Lazar din Cluj, care picteaza cupola centrala si boltile anexe ale naosului si pronaosului, pictura fiind continuata de pictorii Emil Ivanescu si Dumitru Banica. Lucrarile de pictura s-au efectuat in timpul pastoririi prea cucernicului Parinte Arhimandrit Mitrofor Dr.Vasile Vasilache si s-au terminat in anul 1969, Biserica fiind resfintita la 20 septembrie de catre P.S. Episcop Teofil Herineanu al Episcopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, in ziua de 20 septembrie 1970; care in anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiepiscop.
 
In anul 1980 fatada bisericii este imbodobita cu un mozaic reprezentand Sfanta Treime, pe Mantuitorul Iisus Hristos, pe Maica Domnului si pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel realizat de Gitu Leca, preot fiind Rus Grigore.
 
In anul 1997 biserica a fost reparata in exterior in timpul pastoririi preotului Mircea Dragos, fiind resfintita in acelasi an de catre P.S. Dr. Irineu Pop Bistriteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.
 
Incepand cu anul 2008 s-au inceput sub indrumarea si cu atenta supraveghere a Preotului paroh Santa Dacian Dumitru ample lucrari de reparatii la biserica. Au fost inlocuite vechile ferestre in numar de 36 mari si 24 mici cu altele noi de termopan.
 
In anul 2009 s-au inlocuit burlanele si ceternele, precum si o parte din acoperis, iar restul a fost curatat, reparat si revopsit. Tot in acelasi an s-a turnat o sapa termo si hidro izolanta, peste care ulterior s-a montat parchet. Tot atunci s-au inlocuit cele 4 usi ale bisericii cu altele noi: cea din fata din stejar sculptat,cea din lateral din termopan,iar cele doua de la pod din lemn stratificat.
 
In anul 2010 s-a montat sistemul de incalzire cu calorifere si centrala termica pe lemne atat in biserica, cat si in casa parohiala. Tot atunci s-a inlocuit instalatia electrica in totalitate, precum si sistemul de bransament. S-a izolat peretele interior al bisericii imbodobindu-se cu un brau din piatra ornamentala.
 
Incepand cu iarna anului 2009 si pana la sfarsitul verii anului 2012 s-a repictat biserica. Tot in anul 2012 a fost restaurat si iconostasul bisericii. Tot in anul 2012 s-a renovat partial si exteriorul bisericii.
 
La 21 octombrie 2012 a fost oficiata Slujba de sfintire a Bisericii de catre Inalt Prea Sfintitul nostru Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi in prezenta parintelui Protopop Teofil Herineanu si a unui frumos numar de credinciosi din parohie si din parohiile invecinate.

Galerie Foto

  • Biserica Sfanta Treime 
    Biserica Sfanta Treime
  • Parohia Sfanta Treime Bobalna 
    Parohia Sfanta Treime Bobalna
  • Mantuitorul Pantocrator 
    Mantuitorul Pantocrator
  • Fresca Maica Domnului 
    Fresca Maica Domnului
  • Catapeteasma bisericii 
    Catapeteasma bisericii